DESPERDÍCIO DE ALIMENTOS NOS DOMICÍLIOS DO DISTRITO FEDERAL, BRASIL: UMA PERCEPÇÃO DOS CONSUMIDORES / FOOD WASTE IN HOUSEHOLDS IN THE FEDERAL DISTRICT, BRAZIL: A PERCEPTION OF CONSUMERS
DOI:
https://doi.org/10.48075/igepec.v27i2.31104Palavras-chave:
Desperdício de alimentos; desperdício doméstico; descarte; consumidor, Segurança alimentarResumo
Esta pesquisa objetivou compreender a percepção de consumidores do Distrito Federal (DF), Brasil, sobre o desperdício doméstico de alimentos. Trata-se de uma pesquisa aplicada, de caráter exploratório e descritivo, de abordagem quantitativa (Survey), que utilizou como instrumento um questionário online, composto por afirmações separadas pelas variáveis “Processo de compra”, “Transporte/Armazenamento”, “Manuseio/Preparo/Consumo de alimentos”, “Descarte” e “Intensidade de descarte”. A amostra do estudo foi constituída, principalmente, por mulheres, faixa-etária entre 31 e 40 anos e com pós-graduação completa. Como resultado, a análise do Mean Item Score (MIS) permitiu observar que as afirmações do grupo “Descarte” foram as que mais apresentaram concordância, principalmente as que tratavam sobre os impactos ambientais, sociais e econômicos do desperdício, demonstrando conscientização dos consumidores, sendo a perda financeira a mais enfatizada por eles. Assim, dentre as atitudes tomadas para diminuir ou evitar o desperdício, estão o planejamento das compras, uso de sobras e armazenamento e consumo de alimentos por data de validade. Portanto, conclui-se que os consumidores do DF intencionam não desperdiçar alimentos, importante para evitar o desperdício doméstico, embora esta problemática ainda seja complexa.
Abstract: This research aimed to understand the perception of consumers in the Federal District (DF), Brazil, about domestic food waste. This is an applied research, of exploratory and descriptive character, of quantitative approach (Survey), which used as instrument an online questionnaire, composed of statements separated by the variables "Purchase process", "Transport/Storage", "Handling/Preparation/Consumption of food", "Disposal" and "Intensity of disposal". The study sample consisted mainly of women, aged between 31 and 40 years and with complete post-graduation. As a result, the analysis of the Mean Item Score (MIS) allowed us to observe that the statements of the "Descarte" group were the ones that presented the most agreement, especially those that dealt with the environmental, social and economic impacts of waste, demonstrating consumer awareness, with financial loss being the most emphasized by them. Thus, among the actions taken to reduce or avoid waste, are the planning of purchases, use of leftovers and storage and consumption of food by expiration date. Therefore, it is concluded that consumers in the Federal District intend not to waste food, which is important to avoid domestic waste, although this problem is still complex.
Downloads
Referências
ABDULRAZAK, S.; QUOQUAB, F. Exploring Consumers' Motivations for Sustainable Consumption: A Self-Deterministic Approach. Journal of International Consumer Marketing, v. 30, p. 14-28. 2018.
BILSKA, B.; TOMASZEWSKA, M.; KOLOZYN-KRAJEWKA, D. Analysis of the Behaviors of Polish Consumers in Relation to Food Waste. Sustainability, v.12, 304, 2020.
BRASIL. Lei Nº 14.358, de 1º de junho de 2022. Dispõe sobre o valor do salário-mínimo a vigorar a partir de 1º de janeiro de 2022. Diário Oficial da União: seção 1, edição 104. Brasília, 2 de jun. 2022.
BRASÍLIA (DF). Edital de Chamamento Público para Locação de Imóvel nº 02/2022. Brasília: Governo do Distrito Federal, Brasília, 16 maio 2022.
CHABOUD, G.; DAVIRON, B. Food losses and waste: Navigating the inconsistencies. Global Food Security, v. 12, p. 1-7, 2017.
CODEPLAN - COMPANHIA DE PLANEJAMENTO DO DISTRITO FEDERAL. PIB da RIDE-DF. 2020. Disponível em: https://www.codeplan.df.gov.br/wp-content/uploads/2018/02/Apresentacao_PIB-da-RIDE_2018_V2_16.12.2020.pdf. Acesso em: 25 de fev. 2022.
DAL’ MAGRO, G. P.; TALAMINI, E. Estimating the magnitude of the food loss and waste generated in Brazil. Waste Management & Research, v. 37, n. 7, p. 706-716, 2019.
DELIBERADOR, L. R.; BATALHA, M. O.; CHUNG, M.; CÉSAR, A. da S. Desperdício de alimentos: evidências de um refeitório universitário no Brasil. Revista de Administração de Empresas, São Paulo, v. 61, n. 5, p. 1-17, 2021.
DOBERNIG, K.; SCHANES, K. Domestic spaces and beyond: Consumer food waste in the context of shopping and storing routines. International Journal of Consumer Studies, v. 43, p. 480-489, 2019.
FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Food wastage foot print. Impacts on natural resources. 2013. Disponível em: https://www.fao.org/3/i3347e/i3347e.pdf. Acesso em: 1 fev. 2022.
FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. Save food: Global initiative on food loss and waste reduction. 2017. Disponível em: https://www.fao.org/3/i7657e/i7657e.pdf. Acesso em: 10 fev. 2022.
FAO - FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS. El estado mundial de la agricultura y la alimentación. Progresos en la lucha contra la pérdida yel desperdicio de alimentos. 2019. Disponível em: https://www.fao.org/3/CA6030ES/CA6030ES.pdf. Acesso: 4 set. 2021.
GABAN, A. C.; MORELLI, F.; BRISOLA, M. V.; GUARNIERI, P. Evolução da produção de grãos e armazenagem: perspectivas do agronegócio brasileiro para 2024/25. Informe GEPEC, Toledo, v. 21, n. 1, p. 28-47, jan./jun. 2017.
GILLMAN, A.; CAMPBELL, D. C.; SPANG, E. Does on-farm food loss prevent waste? Insights from California produce growers. Resources Conservation and Recycling, v.150, 2019.
HAQUE, A.; KARUNASENA, G. G.; PEARSON, D. Household food waste and
pathways to responsible consumer behaviour: evidence from Australia. British Food Journal, 2021.
HEBROK, M.; BOKS, C. Household food waste: drivers and potential intervention points for design – an extensive review. Journal of Cleaner Production, v. 151, p. 380-392, 2017.
IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Panorama do Distrito Federal. 2020. Disponível em: https://cidades.ibge.gov.br/brasil/df/brasilia/panorama. Acesso em:
fev. 2022.
KINASZ, T. R.; MORAIS, T. B. de. Resíduos sólidos em unidades de alimentação e nutrição e o desperdício de alimentos. In: ZARO, M. Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. Caxias do Sul, RS: Educs, p. 165 – 193, 2018.
LIMEIRA, T. M. V. Conceitos e pesquisa do consumidor. In: LIMEIRA, T. M. V. Comportamento do consumidor brasileiro. São Paulo: Saraiva, 2016.
LIPINSKI, B.; HANSON, C.; LOMAX, J.; KITINOJA, L.; WAITE, R.; SEARCHINGER, T. Reducing Food Loss and Waste. Working Paper, Installment 2 of Creating a Sustainable Food Future. Washington, DC: World Resources Institute, 2015. Disponível em: https://www.wri.org/initiatives/world-resources-report. Acesso em: 25 out. 2021.
LOVE, D. C.; FRY, J. P.; MILLI, M. C.; NEFF, R. A. Wasted seafood in the United States: Quantifying loss from production to consumption and moving toward solutions. Global Environmental Change, v. 35, p. 116-124, 2015.
MARQUES VIEIRA, L.; DUTRA DE BARCELLOS, M.; PORPINO DE ARAUJO, G.; ECKERT MATZEMBACHER, D. Abordagens metodológicas para enfrentar o desperdício de alimentos: avançando a agenda. RAE - Revista de Administração de Empresas, v. 61, n. 5, 2021.
MASHWAMA, X. N.; AIGBAVBOA, C.; THWALA, D. Investigation of construction stakeholders’ perception on the effects & cost of construction dispute in Swaziland. Procedia Engineering, v. 164, p. 196 – 205, 2016.
MONTEIRO, L. C.; SCHIFFLER, T. C.; MOURA, D. A.; ROQUE-SPECHT, V. F.. Agronegócio e novos mercados: a percepção de cidadãos de Niterói-RJ sobre agricultura orgânica e seus produtos. Informe Gepec, Toledo, v. 27, n. 1, p. 9-26, 2023.
NEFF, R. A.; DEAN, E. K.; SPIKER, M. L.; SNOW, T. Salvageable food losses from Vermont farms. Journal of Agriculture, Food Systems and Community Development, v. 8, 2018.
OROIAN, C.; MURESAN, I. C.; OROIAN, I.; BURDUHOS, P. Romanian consumers behavior towards domestic food waste. Scientific Papers Agronomy, v. LXIV, n. 1, 2021.
PACHECO, P. H. B.; SILVA, H. M. R. da; SPERS, E. E.; HAMZA, K. M. As vertentes do consumo sustentável: um estudo comparativo entre consumidores com formação ambiental e consumidores em geral. Gestão e Desenvolvimento, Novo Hamburgo, v. 16, n. 1, 2019.
PAPARGYROPOULOU, E.; LOZANO, R.; STEINBERGER, J. K.; WRIGHT, N.; UJANG, Z. The food waste hierarchy as a framework for the management of food surplus and food waste. Journal of Cleaner Production, v. 76, p. 106 – 115, 2014.
PARFITT, J.; BARTHEL, M.; MACNAUGHTON, S. Food Waste within Food Supply Chains: Quantification and Potential for Change to 2050. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, v. 365, p. 3065- 3081, 2010.
PEIXOTO, M. Perdas e desperdício de alimentos: panorama internacional e proposições legislativas no Brasil. In: ZARO, M. Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. – Caxias do Sul, RS: Educs, p. 134 – 164, 2018.
PORPINO, G.; PARENTE, J.; WANSINK, B. Food waste paradox: antecedents of food disposal in low-income households. International Journal of Consumer Studies, v. 39, n. 6, p. 619-629, 2015.
PORPINO, G.; WANSINK, B.; PARENTE. J. Wasted positive intentions: the role of affection and abundance on household food waste. Journal of Food Products Marketing, v.22, n.7, p. 733-751, 2016.
PORPINO, G. Quais os porquês do desperdício de alimentos entre consumidores? Compreendendo o comportamento do consumidor para delinear soluções. In: ZARO, M. Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. – Caxias do Sul, RS: Educs, p. 84 – 113, 2018.
PORPINO, G.; LOURENÇO, C. E.; ARAÚJO, C. M.; BASTOS, A. Intercâmbio Brasil – União Europeia sobre desperdício de alimentos- Relatório final. Brasília: Diálogos Setoriais União Europeia – Brasil, 2018. Disponível em:
http://www.sectordialogues.org/documentos/proyectos/adjuntos/14e822_Relatorio_SemDesperdicio_Digital_Baixa.pdf. Acesso em: 9 set. 2021.
PNUMA - PROGRAMA DAS NAÇÕES UNIDAS PARA O AMBIENTE. Food waste index report. 2021. Disponível em: https://www.unep.org/pt-br/resources/relatorios/indice-de-desperdicio-de-alimentos-2021. Acesso em: 28 de fev. 2022.
ROSADO, P. L.; PIRES, M. de M.; PERES, R. Frutas processadas sob a forma de salada: preferências dos consumidores e suas implicações no mercado. Informe Gepec, Toledo, v. 17, n. 2, p. 177-189, jul./dez. 2013.
SANTOS, K. L.; PANIZZON, J.; CENCI, M. M.; GRABOWSKI, G.; JAHNO, V. Food losses and waste: reflections on the current brazilian scenario. Brazilian Journal of Food Technology, v. 23, 2020.
SANTOS, J. I. A.S.; SILVEIRA, D. S.; COSTA, M. F. Consumer behaviour in relation to food waste: a systematic literature review. British Food Journal, 2022.
SCHANES, K.; DOBERNIG, K.; GÖZET, B. Food waste matters - A systematic review of household food waste practices and their policy implications. Journal of Cleaner Production, v. 182, p. 978-991, 2018.
SETTI, M.; FALASCONI, L.; SEGRÈ, A.; CUSANO, I. Italian consumers: income and food waste behavior. British Food Journal, v. 118, n. 7, p. 1731-1746, 2016.
SETTI, M.; FALASCONI, L.; SEGRÈ, A.; CUSANO, I.; VITUARRI, M. Consumers' food cycle and household waste. When behaviors matter. Journal of Cleaner Production, v. 185, p. 694-706, 2018.
SOLOMON, M. R.; BAMOSSY, G. J.; ASKEGAARD, S.; HOGG, M. K. Consumer behaviour: a european perpective. Prentice Hall, 2006.
STANGHERLIN, I. do C.; BARCELLOS, M. D. de. Desperdício de alimentos: uma análise das diversas variáveis de influência que afetam o consumidor. In: ZARO, M. Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. – Caxias do Sul, RS: Educs, p. 114 – 133, 2018.
STANCU, V.; HAUGAARD, P.; LAHTEENMAKI, L. Determinants of consumer food waste behaviour: Two routes to food waste. Appetite, v. 96, p. 7-17, 2016.
STEFAN, V.; VAN HERPEN., LÄHTEENMÄKI, L.; TUDORAN, A. A. Avoiding food waste by Romanian consumers: The importance of planning and shopping routines. Food Quality and Preference, v. 28, n. 1, p. 375-381, 2013.
STUART, T. Waste: Uncovering the Global Food Scandal. Nova York: WW Norton & Company, 2009.
VAN GEFFEN, L.; VAN HERPEN, E.; VAN TRIJP, H. Quantified consumer insights on food waste Pan-European research for quantified consumer food waste understanding. Wageningen University: ReFresh Project, 2017.
VAN DER WERF, P.; SEABROOK, J. A.; GILLILAND, J. A. “Reduce Food Waste, Save Money”: Testing a Novel Intervention to Reduce Household Food Waste. Environment and Behavior, v. 53, p. 151-183, 2021.
VERGHESE, K.; LEWIS, H.; LOCKREY, S.; WILLIAMS, H. Packaging's Role in Minimizing Food Loss and Waste Across the Supply Chain. Packaging Technology and Science, v. 28, p. 603-623, 2015.
WRAP. The Food We Waste: A Study of the Amount, Types and Nature of the Food We Throw away in UK Households; WRAP: Banbury, UK, 2009.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Copyright (c) 2023 Informe GEPEC

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de Direito Autoral Creative Commons / Creative Commons Copyright Notice/ Aviso de derechos de autor de Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre / Policy for Open Access Journals/ Política para revistas de acceso abierto
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution - http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 -que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.
--------------
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
1. Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows the sharing of the work with recognition of authorship and initial publication in this journal.
2. Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (e.g., to publish in an institutional repository or as a book chapter), with recognition of authorship and initial publication in this journal.
3. Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (e.g. in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work (see The Effect of Free Access).
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Non-Commercial-SharingEqual 4.0 International License, which allows you to share, copy, distribute, display, reproduce, all or parts as long as it has no commercial purpose and the authors and the source are cited.
--------
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
1. Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho de primera publicación, con la obra licenciada simultáneamente bajo la Licencia de Atribución Creative Commons que permite compartir la obra con reconocimiento de autoría y publicación inicial en esta revista.
2. Los autores están autorizados a asumir contratos adicionales por separado, para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en esta revista (por ejemplo, para publicar en un repositorio institucional o como un capítulo de libro), con el reconocimiento de la autoría y la publicación inicial en esta revista.
3. Se permite y alenta a los autores a publicar y distribuir su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su página personal) en cualquier momento antes o durante el proceso editorial, ya que esto puede generar cambios productivos, así como aumentar el impacto y la cita de la obra publicada (ver El Efecto del Libre Acceso).
Licencia Creative Commons
Este trabajo está licenciado bajo una licencia Creative Commons Attribution-Non-Commercial-SharingEqual 4.0 International License, que le permite compartir, copiar, distribuir, mostrar, reproducir, todo o partes siempre y cuando no tenga fines comerciales y los autores y la fuente sean citados.