Bioeconomy as an alternative for a new economic matrix for the State of Amazonas
DOI:
https://doi.org/10.48075/igepec.v27i2.30600Keywords:
Economic Matrix. Bioeconomy. Regional Development. State of Amazonas. Economic Growth.Abstract
The State of Amazonas is dependent on a single economic matrix,the Manaus Free Trade Zone.The research analyzed the potential of the bioeconomy that make it an alternative economic matrix for the Amazon,taking advantage of the regional potential and the rich biodiversity present in the state.Used for data collection was the Panel of Experts and the IBGE.It was found that one of the ways for the bioeconomy to become an alternative economic matrix is through large investments from the public sector,public-private partnerships and all areas of the economy,as well as investments in Science,Technology and Innovation.It is concluded that bioeconomy has the potential to be a new alternative economic matrix for the State of Amazonas in order to envision a promising future for the region.
Downloads
References
AMAZONAS. Lei nº 4.419, de 29 de dezembro de 2016. Institui a Política Econômica Ambiental do Estado do Amazonas para o Desenvolvimento Sustentável, denominada “Matriz EconômicaAmbiental do Amazonas” e dá outras providências”. Disponível em: http://online.sefaz.am.gov.br/silt/Normas/Legisl a%E7%E3o Estadual/Lei Estadual/Ano 2016/Arquivo/LE 4.419_16.htm. Acesso em: 31 de agosto de 2022.
BARDIN, L. Análise de Conteúdo. Tradução: Luís Augusto Pinheiro. São Paulo: Edições 70, 2016.
CNI. Confederação Nacional da Indústria. Bioeconomia: oportunidades, obstáculos e agenda. Brasília: CNI, 2018, 84p. Disponível em: <https://static.portaldaindustria.com.br/media/filer_public/d6/dd/d6ddea79-f42c-4b79-a286-5648d6d2ca79/v35_bioeconomia_oportuidades_obstaculos_e_agenda_web.pdf>. Acesso em: 15 de dezembro de 2022.
COELHO J. L. Concentração regional do valor bruto de produção da banana do Paraná, Brasil ( 1995 a 2010). Ciência Rural, 43(12), 2013, 2304–2310.
COMISSÃO EUROPEIA. Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions. Strategy for “Innovating for sustainable grow: a bioeconomy for Europe”. Bruxelas, 2012.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Histórico Mensal Guaraná, Brasília, DF, Análise – Abril 2021. Disponível em: < https://www.conab.gov.br/info-agro/analises-do-mercado-agropecuario-e-extrativista/analises-do-mercado/historico-mensal-de-guarana?start=10>. Acesso em: 11 de dezembro de 2022.
CONAB. Companhia Nacional de Abastecimento. Boletim da Sociobiodiversidade, Brasília, DF, v. 5, n. 4, junho 2021. Disponível em: < https://www.conab.gov.br/component/k2/item/download/43471_a42c2cd623d5567699207ffcd5ed7453>. Acesso em: 11 de dezembro de 2022.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Banana. Disponível em: https://www.embrapa.br/mandioca-e-fruticultura/cultivos/banana. 2006. Acesso em: 11 de dezembro de 2022.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Maracujá. 2019. Disponível em: https://www.embrapa.br/mandioca-e-fruticultura/cultivos/maracuja#:~:text=O%20Brasil%20%C3%A9%20o%20primeiro,respectivamente%2C%20os%20estados%20maiores%20produtores. Acesso em: 16 de janeiro de 2023.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Processamento de aipim e mandioca-brava. Brasília, DF : Embrapa, 2019. 64 p.
GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5a edição. São Paulo: Atlas, 2008.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, 2021. Sidra: Banco de Tabelas Estatísticas. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/home/ipca/brasil Acesso em: 16 de janeiro de 2023
INSTITUTO ESCOLHAS. Uma nova economia para o Amazonas: Zona Franca de Manaus e Bioeconomia. São Paulo, 2019.
IPEA. Instituto De Pesquisa Econômica Aplicada. Brasil 2035: cenários para o desenvolvimento. Brasília: IPEA, 2019.
JOLY, C. , NOBRE, C. A Preservação da Amazônia através da Bioeconomia. Academia Brasileira de Ciências., 2020. Disponível em: https://www.abc.org.br/2020/08/03/preservacao-da-amazonia-atraves-da-bioeconomia/. Acesso em: 16 de janeiro de 2023
KOHLMANN, G. & FERREIRA, J. Como Destravar a Bioeconomia na Amazônia. Interesse Nacional. Ano 13. Edição especial 01. Bioeconomia. 2020. (p. 40-46).
LIMA, R. B. A batalha da borracha na segunda guerra mundial: revisitando a literatura sobre a atividade gomífera e seus extratores. In: NETO, J. M. A. História, literatura e sociedade: políticas, reflexões e memórias em Pesquisa. São Paulo: Editora Científica Digital, 2022. p. 224-240.
MARTINS, G. A.; THEÓPHILO, C. R. Metodologia da investigação científica para ciências sociais aplicadas. São Paulo: Atlas, 2018.
MCCORMICK, K.; KAUTTO, N. The Bioeconomy in Europe: an overview. Sustainability, 2019, v. 5, n. 6, p. 2.589-2.608.
NOTAS TÉCNICAS: Ciência, Tecnologia e Inovação na Bioeconomia Amazônica. Diretrizes para a Construção Conceitual da Bioeconomia no Amazonas / Secretaria de Estado de Desenvolvimento Econômico, Ciência, Tecnologia e Inovação - SEDECTI. – Manaus: Governo do Amazonas, 2021, n 1. 7 p.
REY, K. M. M. Zona Franca de Manaus: análise dos 50 anos de atuação estatal no âmbito da Suframa em busca da promoção do desenvolvimento da Amazônia. Dissertação (Mestrado em Governança e Desenvolvimento). Escola Nacional de Administração Pública. Brasília, 2019.
RODRIGUES, J. De farinha, bendito seja Deus, estamos por agora muito bem: uma história da mandioca em perspectiva atlântica. Revista Brasileira de História [online]. 2018, v. 37, n. 75.
SILVA, M. L. A. e; OLIVEIRA, M. L. de. A bioeconomia como alternativa complementar ao modelo de desenvolvimento do Amazonas. Informe GEPEC, v. 25, p. 46–65, 2021. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/gepec/article/view/26297. Acesso em: 12 de janeiro de 2023.
SILVA, M. L. A. ; LUCAS, M. M. B. L.; PINTO, L. M. dos R. B. P. Startups da floresta, negócios de impacto e a sustentabilidade na Amazônia. Informe GEPEC, v. 26, n. 2, p. 30–49, 2022.
SUFRAMA, Superintendencia da Zona Franca de Manaus. Indicadores Industriais. (2022). Disponível em: http://site.suframa.gov.br.
TAVARES, G. S.; HOMMA, A.K.O.; MENEZES, A.J.E.; PALHETA, M.P.P. Análise da produção e comercialização de açaí no estado do Pará. In: Sinergias de mudança da agricultura amazônica : conflitos e oportunidades / Alfredo Kingo Oyama Homma, editor técnico. – Brasília, 2022, Embrapa.
TOCANTINS, L. Amazônia, natureza, homem e tempo: uma planificação ecológica. (3a ed.), Editora Valer, 2020.
WILLERDING, A. SILVA, L. SILVA, R. ASSIS; G. P, E. Estratégias para o Desenvolvimento da Bioeconomia no Estado do Amazonas. Ambiente e Desenvolvimento. Estudos Avançados, 2020, 34 (98).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Informe GEPEC

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Aviso de Direito Autoral Creative Commons / Creative Commons Copyright Notice/ Aviso de derechos de autor de Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre / Policy for Open Access Journals/ Política para revistas de acceso abierto
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution - http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 -que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.
--------------
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
1. Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License that allows the sharing of the work with recognition of authorship and initial publication in this journal.
2. Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (e.g., to publish in an institutional repository or as a book chapter), with recognition of authorship and initial publication in this journal.
3. Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (e.g. in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can generate productive changes, as well as increase the impact and citation of the published work (see The Effect of Free Access).
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Non-Commercial-SharingEqual 4.0 International License, which allows you to share, copy, distribute, display, reproduce, all or parts as long as it has no commercial purpose and the authors and the source are cited.
--------
Los autores que publican en esta revista aceptan los siguientes términos:
1. Los autores conservan los derechos de autor y conceden a la revista el derecho de primera publicación, con la obra licenciada simultáneamente bajo la Licencia de Atribución Creative Commons que permite compartir la obra con reconocimiento de autoría y publicación inicial en esta revista.
2. Los autores están autorizados a asumir contratos adicionales por separado, para la distribución no exclusiva de la versión del trabajo publicado en esta revista (por ejemplo, para publicar en un repositorio institucional o como un capítulo de libro), con el reconocimiento de la autoría y la publicación inicial en esta revista.
3. Se permite y alenta a los autores a publicar y distribuir su trabajo en línea (por ejemplo, en repositorios institucionales o en su página personal) en cualquier momento antes o durante el proceso editorial, ya que esto puede generar cambios productivos, así como aumentar el impacto y la cita de la obra publicada (ver El Efecto del Libre Acceso).
Licencia Creative Commons
Este trabajo está licenciado bajo una licencia Creative Commons Attribution-Non-Commercial-SharingEqual 4.0 International License, que le permite compartir, copiar, distribuir, mostrar, reproducir, todo o partes siempre y cuando no tenga fines comerciales y los autores y la fuente sean citados.