TILAPICULTURA NO BRASIL: UMA ANÁLISE REGIONAL A PARTIR DE INDICADORES DE UPGRADING /Brazilian Tilápia production: A regional analysis using upgrading indicators

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48075/igepec.v28i1.32644

Keywords:

Global value chain, Governance, Regions, Technology, Tilapia

Abstract

Tilapia accounts for 62% of the Brazilian fish production. This chain, which is constantly growing, is structured around poles. In this context, the objective of this research is to analyze the upgrading of the chain, using a regional perspective. The Global Value Chains (GVC) approach was used to delimit the concept of upgrading, as well as to discuss its relationship with other analytical elements of the approach. Based on data collected from 567 tilapia production units (TPUs), in 2019, six indicators of upgrading were constructed and analyzed. The research points out that regional differences in upgrading indicators can be explained by several factors such as, size of TPUs, governance models, role of technical assistance, and input-output structure. Finally, given the growing internationalization of the chain, the study highlights the importance of developing a research agenda in this field.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Vinícius, Instituto Federal do Tocantins IFTO

Graduado em Ciências Econômicas pela Universidade Estadual de Londrina (UEL) e Doutor em Desenvolvimento Regional pela Universidade Federal do Tocantins (UFT). Professor dos cursos de Agronomia e Zootecnia do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Tocantins (IFTO), do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional da Universidade Federal do Tocantins (PGDR/UFT) e do Mestrado Profissional em Administração Pública em Rede Nacional (PROFIAP/UFT). Pesquisador do Núcleo de Pesquisa e Tecnologia Agroambiental (NUPTA).

Manoel Pedroza Filho, Embrapa Pesca, Aquicultura e Sistemas Agrícolas

Doutor em Economia pelo SupAgro Montpellier / França. Mestre em Administração e Desenvolvimento Rural e Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal Rural de Pernambuco. Pesquisador em economia e gestão da inovação da Embrapa Pesca e Aquicultura. Professor associado do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional da Universidade Federal de Tocantins. Experiência em pesquisa e desenvolvimento nas áreas de economia agrícola, cadeias globais de valor, aquicultura, gestão da inovação e desenvolvimento regional. Coordenador do Projeto Componente Economia Aquícola, dentro do Projeto em Rede BRSAqua (BNDES/EMBRAPA/MAPA). Representante da Embrapa na Câmara Setorial do Pescado do Ministério da Agricultura.

Hainnan Rocha, Universidade Federal do Tocantins (UFT)

Doutorando em Desenvolvimento Regional (PPGDR/UFT-Campus Palmas), Mestre em Desenvolvimento Regional (PPGDR/UFT-Campus Palmas, 2022) e Tecnólogo em Agronegócio (IFTO - Campus de Palmas, 2017). Atuou como Estagiario (2015 - 2016), bolsista Pibic (2016 - 2017) e pesquisador bolsista (2018 - 2023) da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa). Tem experiência na área de Aquicultura, Estatística Socioeconômica, Turismo Rural, viabilidade econômico-financeira, banco de Dados e Cientométrica. É tutor presencial credenciado do SENAR-TO desde 2018, e já atuou nas diciplinas de Matemática Básica e Financeira, Gestão de Custos, Bem-estar Animal e Assistência Técnica e Extensão Rural.

Jaqueline Ribeiro, Agência Tocantinense de Regulação, Controle e Fiscalização de Serviços Públicos - ATR

Graduada em Ciências Econômicas pela Universidade Federal do Tocantins (UFT). Mestre em Desenvolvimento Regional pela Universidade Federal do Tocantins (UFT). Economista na Agência Tocantinense de Regulação, Controle e Fiscalização dos Serviços Públicos (ATR).

References

BARROSO, R. M.; MUÑOZ, A. E. P.; TAHIM, E. F.; WEBBER, D. C.; ALBUQUERQUE FILHO, A. da C.; PEDROZA FILHO, M. X.; TENÓRIO, R. A.; CARMO, F. J. do; BARRETO, L. E. G. de S.; MUEHLMANN, L. D.; SILVA, F. M.; HEIN, G. Diagnóstico da cadeia de valor da tilapicultura no Brasil. Embrapa Pesca e Aquicultura, Brasília. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1090301.

BARBOSA, G. F.; RODRIGUES, W. Perspectivas para o desenvolvimento da indústria baseada em matérias-primas renováveis no Brasil: uma análise regionalizada. Informe GEPEC, V. 23, N. 2, P. 65–83, 2019. DOI: 10.48075/IGEPEC.V23I2.19367.

BERGESEN, O.; TVETERÅS, R. Innovation in seafood value chains: the case of Norway. Aquaculture Economics & Management, v. 23: p. 292-320, 2019. https://doi.org/10.1080/13657305.2019.1632391

BUSH, S. Understanding the potential of eco-certification in salmon and shrimp aquaculture value chains. Aquaculture, v. 493, p. 376–383, 2018. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2017.07.027.

BUSH, S.; BELTON, B.; LITTLE, D. C.; ISLAM, M. S. Emerging trends in aquaculture value chain research. Aquaculture, 498: 428–434 (2019). https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2018.08.077

CASTILHO, M. A.; PEDROZA FILHO, M. X. Desafios da agroindustrialização da aquicultura no Estado de Tocantins a partir da abordagem de Cadeia Global de Valor. Custos e Agronegocio On Line, v. 15, p. 349-373, 2019. Disponível em: http://www.custoseagronegocioonline.com.br/especialv15/OK%2013%20aquicultura.pdf.

FAO. Food and Agriculture Organization. The State of World Fisheries and Aquaculture 2020: Sustainability in action. Roma, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.4060/ca9229en.

FLORES, R. M. V.; WIDMAR, N. O.; QUAGRAINIE, K.; PRECKEL, P. V.; PEDROZA FILHO, M. X. Establishing linkages between consumer fish knowledge and demand for fillet attributes in Brazilian supermarkets. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, v. 1, p. 1-21, 2021. http://dx.doi.org/10.1080/08974438.2021.1900016.

GEREFFI, G., HUMPREY, J., STURGEON, T. The governance of global value chains. Review of International Economy, v. 12, p. 78-104, 2005. https://doi.org/10.1080/09692290500049805.

GEREFFI, G. The global economy: organization, governance, and development. In: The Handbook of Economic Sociology. Organização Neil Smelser e Richard Swedberg. Princeton, NJ: Princeton University Press and Russell Sage Foundation, 2005, P. 160-182.

GEREFFI, G. The organization of buyer-driven global commodity chains: how US retailers shape overseas production networks. In: Commodity Chains and Global Capitalism. Organização Gary Gereffi e M. Korzeniewicz. Westport, CT: Praeger, 1994, p. 95-122.

GEREFFI, G.; FERNÁNDEZ-STARK, K. Global Value Analysis: A primer (Second Edition). In: Global Value Chains and Development: Redefining the Contours of 21st Century Capitalism. Organizador Gary Gereffi. Cambridge: Cambridge University Press, 2018, p. 305 - 342. https://doi.org/10.1017/9781108559423.012.

HUMPHREY, J.; SCHMITZ, H. How does insertion in global value chains affect upgrading in industrial clusters?. Regional studies, v. 36, n. 9, p. 1017-1027, 2002. https://doi.org/10.1080/0034340022000022198.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa da Pecuária Municipal (PPM) – 2020. Disponível em: https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/ppm/tabelas/brasil/2020.

KAMINSKI, A.; GENSCHICK, S.; KEFI, A. S.; KRUIJSSEN, F. Commercialization and upgrading in the aquaculture value chain in Zambia. Aquaculture, v. 493, p. 355-364, 2018. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2017.12.010.

FERNANDEZ-STARK, K.; GEREFFI, G. Global value chain analysis: A primer. In: S. PONTE, G. GEREFFI, G. RAJ-REICHERT (Eds.). Handbook on global value chains. Edward Elgar Publishing, 2019. p. 54-76.

KUMAR, G.; C. ENGLE C.; TUCKER. Factors driving aquaculture technology adoption. Journal World Aquaculture Society, v. 49, p. 447-476, 2018. https://doi.org/10.1111/jwas.12514

LIBRELATO, F. R.; SHIKIDA, S. A. R. L. Segurança alimentar: Um estudo multidisciplinar de qualidade do filé de tilápia comercializado no município de Toledo-PR. Informe GEPEC, v. 9, n. 2, 2007. DOI: 10.48075/igepec.v9i2.309. Disponível em: https://e-revista.unioeste.br/index.php/gepec/article/view/309.

MILANEZ, A. Y.; GUIMARÃES, D. D.; MAIA, G. B. da S.; MUÑOZ, A. E. P.; PEDROZA FILHO, M. X. Potencial e barreiras para a exportação de carne de tilápias pelo Brasil. BNDES Setorial, Rio de Janeiro, v. 25, n. 49, p. 155-213. 2019. Disponível em: http://web.bndes.gov.br/bib/jspui/handle/1408/17001.

OLIVEIRA, S. E. M. C. de. Cadeias globais de valor e os novos padrões de comércio internacional: uma análise comparada das estratégias de inserção de Brasil e Canadá. 2014. 223 f. Tese (Doutorado em Relações Internacionais) - Instituto de Relações Internacionais, Universidade de Brasília, UNB, Brasília-DF, 2014. Disponível em: https://repositorio.unb.br/handle/10482/15601.

PEDROZA FILHO, M. X.; RIBEIRO, V. S.; ROCHA, H. S.; UMMUS, M. E.; VALE, T. M. do. Caracterização da cadeia produtiva da tilápia nos principais polos de produção do Brasil. Palmas, TO: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2020. 49p. Disponível em: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1125358.

PEDROZA FILHO, M. X.; ROCHA, H. S.; ARAUJO, C. Informativo Comércio Exterior da Piscicultura. Trimestre 4 de 2021. Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2022. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1139303

PEDROZA FILHO, M. X. Pertinence de la chaîne globale de valeur pour l´étude du marché de la fleur coupée dans l’Union Européenne et de ses implications dans les pays en voie de développement : le cas de la France et du Brésil. 2010. 275 f. Tese (Doutorado em Economia e Gestão) - INRA/SUPAGRO, Montpellier, França, 2010. Disponível em: https://hal.inrae.fr/tel-02821598/document.

PEDROZA FILHO, M. X.; ROCHA, H. S. Subsídios técnicos à implementação do regime aduaneiro de drawback para exportações de tilápia. Comunicado Técnico No.1, Embrapa Pesca e Aquicultura, Palmas, TO. p. 1-16, 2019. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/199245/1/CNPASA-2019-ct1.pdf.

PEDROZA FILHO, M. X; ROUTLEDGE, E. A. B. Intensificação Produtiva da Aquicultura Brasileira e Novas Demandas Tecnológicas. Nota técnica AGROPENSA/EMBRAPA. Palmas: EMBRAPA, 2016. Disponível em: https://www.embrapa.br/documents/1355321/44141054/Nota+T%C3%A9cnica+-+INTENSIFICA%C3%87%C3%83O+AQUICULTURA+BRASILEIRA+E+NOVAS+DEMANDAS+TECNOL%C3%93GICAS+-+AGROPENSA+13-10-16+-/044b9dd7-ae30-cfbd-0ae3-90fe25ec627e.

POLASTRINI, A.; PEDROZA FILHO, M. X.; OLIVEIRA, N. M. de. gargalos da cadeia leiteira de Palmas -TO Informe GEPEC, v. 24, n. 2, p. 195–212, 2020. DOI: https://doi.org/10.48075/igepec.v24i2.24912

PONTE, S. Global Governance of Food Production and Consumption: Issues and Challenges. Journal of Agrarian Change, v. 8, p. 62-164, 2008. https://doi.org/10.1111/j.1471-0366.2007.00166_7.x

PONTE, S.; KELLING, I.; JESPERSEN, K.; KRUIIJSSEN, F. The blue revolution in Asia: upgrading and governance in aquaculture value chains. World development, v. 64, p. 52-64, 2014. http://dx.doi.org/10.1016/j.worlddev.2014.05.022

RIBEIRO, V. S. Development of performance indexes for analysis of global value chain: an application on tilapia production zones in Brazil. 2020. 130 f. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Regional) – Universidade Federal do Tocantins, UFT, Palmas-TO, 2020. Disponível em: http://hdl.handle.net/11612/2184.

RIBEIRO, V. S. Method for the estimation of institutional quality indexes using fuzzy logic. MethodsX, v. 9, p. 101676, 2022. https://doi.org/10.1016/j.mex.2022.101676.

RIBEIRO, V. S.; PEDROZA FILHO, M. X. Regional analysis of aquaculture value chain: Study of tilapia production zones in Brazil. Aquaculture, p. 737948, 2022. http://dx.doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.737948.

OLIVEIRA, T. J. A.; RODRIGUES, W. Vulnerabilidade e o desenvolvimento das regiões do agronegócio no Brasil (2007/2017). Informe GEPEC, v. 24, n. 2, p. 232–248, 2020. DOI: 10.48075/igepec.v24i2.25044.

SÁ PORTO, P. C. de; CANUTO, O.; MOTA, A. A. L. As possibilidades de inserção do brasil nas cadeias globais de valor. Informe GEPEC, v. 21, n. 1, p. p. 10–27, 2017. https://doi.org/10.48075/igepec.v21i1.17075.

ST. LOUIS, T. J.; PEDROZA FILHO, M. X.; FLORES, R. M. V. Consumption frequencies, determinants, and habits of aquaculture species in Brazil. Aquaculture International, p. 1-18, 2022. http://dx.doi.org/10.1007/s10499-022-00838-2.

UMMUS, M. E.; PEDROZA FILHO, M. X. Tendências da aquicultura brasileira e implicações para a agenda de P&DI da Embrapa. Nota Técnica EMBRAPA. Observatório da Aquicultura AGROPENSA, 2021.

YI, D., REARDON, T.; STRINGER. R. Shrimp aquaculture technology change in Indonesia: are small farmers included?. Aquaculture, v. 493, p. 436-445, 2018. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2016.11.003.

Published

23-02-2024

How to Cite

VINÍCIUS; PEDROZA FILHO, M.; ROCHA, H.; RIBEIRO, J. TILAPICULTURA NO BRASIL: UMA ANÁLISE REGIONAL A PARTIR DE INDICADORES DE UPGRADING /Brazilian Tilápia production: A regional analysis using upgrading indicators. Informe GEPEC, [S. l.], v. 28, n. 1, p. 366–383, 2024. DOI: 10.48075/igepec.v28i1.32644. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/gepec/article/view/32644. Acesso em: 3 jul. 2024.