Insertion of sociobiodiversity products in institutional markets: the case of Babaçu coconut breakers in the Amazon

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48075/igepec.v28i2.33193
Supporting Agencies
Agradecemos a todos os participantes da pesquisa que gentilmente dedicaram seu tempo e compartilharam suas experiências, proporcionando valiosas informações e contribuições para este estudo e ao apoio inestimável, durante o desenvolvimento desta pesquisa, do Movimento Interestadual das Quebradeiras de Coco Babaçu (MIQCB), especialmente da Regional do Estado do Pará, localizada em São domingos do Araguaia

Keywords:

Regional development, Attalea speciosa Mart. ex. Spreng, Food Acquisition Program, National School Feeding Program

Abstract

Despite Brazil's notable socio-biodiversity, many traditional products and communities have difficulties accessing markets, including so-called institutional markets. The objective of this study is to elucidate the dynamics of socio-biodiversity products in institutional markets based on a case of babassu coconuts breakers women in a region of the Amazon. This is a qualitative research based on participant observation and interviews with babassu coconut breakers and government agents from southeastern Pará, located in the “babaçu zone”. The interviews were transcribed and analyzed based on content analysis, and were subsequently categorized. Fourteen actors in total were interviewed. Access to programs by breakers is incipient compared to the number of potential women suppliers, who see opportunities for generating income and a secure market in these policies. The main challenge identified for including babassu in programs was the lack of coordination between social actors. In view of this, social integration and food and nutritional education actions are suggested in the municipalities involved in the study.

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Author Biographies

Bianca da Conceição Cabral, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará UNIFESSPA

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Pará (2015), especialização em Alimentação Escolar pela Universidade Federal do Pará (2017) e mestrado em Saúde, Ambiente e Sociedade na Amazônia pela Universidade Federal do Pará (2018). Atualmente é Servidora efetiva da Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará. 

Andréa das Graças Ferreira Frazão, Universidade Federal do Pará UFPA

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Pará. Mestre em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública-ENSP da Fundação Oswaldo Cruz- FIOCRUZ/RJ. Professora Adjunta da Universidade Federal do Pará-Faculdade de Nutrição. Doutora em Doenças Tropicais pelo Núcleo de Medicina Tropical da Universidade Federal do Pará. Atua nas seguintes linhas de pesquisa: Nutrição e Doenças Transmissíveis e Não Transmissíveis; Segurança Alimentar e Nutricional; Alimentação Escolar; Políticas Públicas em Saúde e Nutrição.

Bernardo Tomchinsky, Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará UNIFESSPA

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista (2010), mestrado (2014) e doutorado (2017) em Agronomia (Horticultura) pela Universidade Estadual Paulista Campus de Botucatu. É professor do curso de Biologia do Instituto de Estudos em Saúde e Biológicas da Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará (IESB/UNIFESSPA). Tem experiência nos temas: botânica, etnobotânica, etnobiologia; ecologia humana; antropologia; manejo de plantas medicinais e plantas alimentícias tradicionais, biodiversidade e segurança alimentar.

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Published

08-08-2024

How to Cite

CABRAL, B. da C.; FRAZÃO, A. das G. F.; TOMCHINSKY, B. Insertion of sociobiodiversity products in institutional markets: the case of Babaçu coconut breakers in the Amazon. Informe GEPEC, [S. l.], v. 28, n. 2, p. 53–76, 2024. DOI: 10.48075/igepec.v28i2.33193. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/gepec/article/view/33193. Acesso em: 14 mar. 2025.