EVALUATION OF SUGARCANE IN PERMANENT PRESERVATION AREAS IN SÃO PAULO STATE
Keywords:
Cana-de-açúcar, Áreas de Preservação Permanente, Sensoriamento Remoto, São Paulo.Abstract
Brazil has advanced in sugarcane cultivation in last decades due to fertile areas and favorable climate, a factor that cause impacts due to land use and land cover changes. In this context, the aim of this work consists in evaluating the expansion of sugarcane cultivation in permanent preservation areas (PPA) for eight municipalities of São Paulo State between 2003 and 2010 years. In this study were used images from the Thematic Mapper sensor (TM) of Landsat 5 Satellite, PPA vectors derived from the project called PPA Environmental Mapping of São Paulo State, and thematic maps of sugarcane provided by CANASAT project. Initial results indicate that municipalities with old expansion (Araraquara, Jaboticabal, Morro Agudo and Pitangueiras) showed little variation in suppression of PPA, varying between 1% and 3%, however, these numbers should be taken into consideration since these municipalities reform sugarcane areas over the years. In addition, the recent expansion showed a suppression of 6% to14% of PPAs, especially to Getulina and Cafelândia municipalities. Moreover, the expansion of sugarcane in PPAs in 2006 to 2009 years occurred due to intensive crop production by sugarcane sector to satisfy the demand for ethanol in the consumer market.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.