Socio-environmental analysis of the cupuaçu production arrangement in the municipality of Benjamin Constant, Amazonas

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48075/igepec.v28i2.32673
Supporting Agencies
National Council for Scientific and Technological Development (CNPQ), FOUNDATION FOR RESEARCH SUPPORT OF THE STATE OF AMAZONAS (FAPEAM)

Keywords:

Cupuaçu, Amazon

Abstract

Among the fruits with economic potential in the Amazon, cupuaçu stands out, a fruit sold in the municipality of Benjamin Constant fresh and/or frozen (pulp). This fruit has attracted attention on the international market for its combination with açaí preparations and also for its numerous food and cosmetic properties, in addition to its by-products (seeds, skin). Aiming to analyze the productive arrangement of the border strip for cupuaçu cultivation, the present study applied a systematic and field review methodology to collect primary and secondary data. From the analyzes carried out, it was possible to characterize the production, producers and sellers of cupuaçu. It is noted that cupuaçu is a fruit with great economic potential and that its applicability impacts on products and by-products, however it has little exploration in the region, since a large part of the population is unaware of its by-products and commercial and nutritional values. Furthermore, it is one of the seasonal fruit crops, occupies space in the market with other seasonal fruits and plays a fundamental role in employing labor and generating income, since families derive part of their livelihood from this crop. However, in 2022 the triple border region was alerted to the contamination and spread of one of the main diseases of cocoa and cupuaçuz crops, moniliasis.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria Gabriela da Silva Pulgarin, INSTITUTO FEDERAL DO AMAZONAS (UFAM)

Graduada em Ciências: Biologia e Química. Docente do IFAM/Tabatinga-AM.

Caio Graco Carneiro de Carvalho, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas - IFAM

Possui graduação em Administração pelo Centro Universitário 7 de Setembro (2013) e MBA em Gestão Pública pela Universidade de Fortaleza (2017). Tem experiência na área de Administração, com ênfase em Gestão Pública e Organizações Públicas. Docente do IFAM em Tabatinga-AM.

RENATO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS UFAM

Biólogo, Especialista em Gestão Ambiental, Mestre em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente e Doutor em Biodiversidade e Biotecnologia. Atualmente, é professor do Magistério Superior da Universidade Federal do Amazonas (UFAM) em Humaitá-AM. Nos últimos cinco anos têm atuado nas áreas de Biodiversidade, Ensino de Botânica, Ensino de Ciências, Etnobotânica e Etnoecologia. CRBio-6 sob nº 073096/AM-

Taciana Carvalho Coutinho, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS (UFAM)

Licenciatura e Bacharelado em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual da Paraíba (2003), Mestrado em Genética e Biologia Molecular pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2006). Doutora em Recursos Naturais pela Universidade Federal de Campina Grande. Professora da Universidade Federal do Amazonas (Instituto de Natureza e Cultura de Benjamin Constant).

References

BRANDÃO, Z. A dialética macro/micro na sociologia da educação. Cadernos de Pesquisa, n.113, p.153-165, 2001.

ERÍQUEZ, G.E.V. Desafios da sustentabilidade da Amazônia: biodiversidade, cadeias produtivas e comunidades extrativistas integradas. 2008. 460 f. Tese (Doutorado em Desenvolvimento Sustentável) – Universidade de Brasília, Brasília, 2008.

EVANGELISTA, D.L.; CUNHA, E.L.; FERREIRA, R.S.A. A bioeconomia como alternativa de nova matriz econômica para o Estado do Amazonas. Informe GEPEC, v. 27, n.2, p. 115-138, 2023.

GENOVESE, M.I.; LANNES, C.S. Comparação entre o conteúdo de fenólicos totais e a capacidade antiradical de produtos de chocolate derivados de cacau e cupuaçu. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.29, n.4, p.810- 814, 2009.

GONDIM, T. M. de S.; THOMAZINI, M. J.; CAVALCANTE, M. de J. B.; SOUZA, J. M. L. Aspectos da Produção de Cupuaçu. Rio Branco: Embrapa Acre, 2001. 43 p (Embrapa Acre. Documentos, 67).

GUIMARÃES, P. V. P.; DURIGAN, B. F. M. Crescimento e desenvolvimento de frutos de cupuaçuzeiros em sistemas agroflorestais no estado de Roraima, Brasil. Revista Ambiente: Gestão e Desenvolvimento, v.11, n.1, p.278-294, 2018.

LOPES, A.S.; PEZOA-GARCIA.; N.H.J.; AMAYA-FARFAN. Qualidade nutricional das proteínas de cupuaçu e de cacau. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.28, n.2, p.263-268, 2008.

LÓPEZ, P.A.B. Avaliação da cadeia produtiva do cupuaçu (Theobroma grandiflorum Willd. Ex. Spreng Schum) nos municípios de Itacoatiara, Presidente Figueiredo e Manaus. Dissertação (Mestrado em Agricultura no Trópico Úmido). Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia. Manaus, 2015.

MARIN, N.G.; MENDOZA, A.Y.G.; COUTINHO, T.C.; LIMA, R.A. Análise socioambiental do arranjo produtivo da castanha na tríplice fronteira, Alto Solimões, Amazonas. Informe GEPEC, v. 27, n.2, p. 160-181, 2023.

NODA, S.N. Agricultura familiar na Amazônia das águas. Manaus: Editora da Universidade Federal do Amazonas, 2007.

OLIVEIRA, G.S.; CUNHA, A.M.O.; CORDEIRO, E.M.; SAAD, N. S. Grupo Focal: uma técnica de coleta de dados numa investigação qualitativa? In: Cadernos da Fucamp, UNIFUCAMP, v.19, n.41, p.1-13, 2020.

PUGLIESE, A.G. Compostos fenólicos do cupuaçu (Theobroma grandiflorum) e do cupulate: composição e possíveis benefícios. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos) Universidade de Ciências Farmacêuticas. São Paulo, 2010.

REZENDE, A.E.; RIBEIRO, F.T.M. O cupuaçu é nosso? Aspectos atuais da biopirataria no contexto brasileiro. Revista de Gestão Social e Ambiental, v.3, n.2, p.53-74, 2009.

RIBEIRO, G.D. A cultura do cupuaçuzeiro em Rondônia. 2.ed. Porto Velho: EMBRAPA-CPAF Rondônia, 2000.

SECAF, S.B.; SANTANA, G.; BRISO, G.J.; CROMBERG, M.; SHIROTA, R. Análise econômica da exploração de cupuaçu em sistemas agroflorestais. Agricultura, meio ambiente e desenvolvimento sustentável. Piracicaba-SP-Brasil, 2006.

SILVA, A.S.S.; FARIAS, L.F. Elaboração da farinha à base da amêndoa do cupuaçu (Theobroma grandiflorum) Schum. Revista Arquivos Científicos (IMMES), v.1, n.1, p.36-42, 2018.

SILVA, M.L.A.; LUCAS, M.M.B.; PINTO, L.M.R.B. Startups da floresta, negócios de impacto e a sustentabilidade na Amazônia. Informe GEPEC, v. 26, n.2, p. 30-49, 2022.

SIVIERO, A.; GONÇALVES, R.C.; NOGUEIRA, S.R.; MACEDO, P.E.F. Diga não à monilíase. Rio Branco: Embrapa Acre, 2019.

SOUZA, A.G.C. Boas práticas agrícolas da cultura do cupuaçuzeiro. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2007.

SOUZA, A.G.C.; SOUZA, M.G.; BERNI, R.F.; PAMPLONA, A.M.S.R.; RIBEIRO, G.D. A cultura do cupuaçu: mudas – Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2008.

SOUZA, C.G.A.; ALVES, M.R.; SOUZA, G.M. Theobroma grandiflorum. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura (IICA), Argentina, 2017.

SOUZA, V.C.; LORENZI, H. Botânica sistemática: guia ilustrado para identificação das famílias de Fanerógamas nativas e exóticas no Brasil, baseado em APG IV. 4.ed. Nova Odessa: Jardim Botânico Plantarum, 2019.

Published

08-08-2024

How to Cite

PULGARIN, M. G. da S.; CAIO GRACO CARNEIRO DE CARVALHO; RENATO; CARVALHO COUTINHO, T. Socio-environmental analysis of the cupuaçu production arrangement in the municipality of Benjamin Constant, Amazonas. Informe GEPEC, [S. l.], v. 28, n. 2, p. 9–28, 2024. DOI: 10.48075/igepec.v28i2.32673. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/gepec/article/view/32673. Acesso em: 14 mar. 2025.