ANALYSIS OF THE COMMERCIALIZATION OF BUFFALO MEAT AND MILK DERIVATIVES: CHALLENGES AND PERSPECTIVES

Authors

  • Carolina Vieira da Silva
  • Fernanda Alves da Silva Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)
  • Luiz Gustavo Alonso Kozikoski Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)
  • Antonio Cano Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP) https://orcid.org/0000-0002-8087-7624
  • Meire Ramalho de Oliveira Instituto Federal de São Paulo - IFSP https://orcid.org/0000-0002-2396-1950

DOI:

https://doi.org/10.48075/gdemrevista.v10i2.34381

Abstract

Buffalo farming is growing all over the world. This fact is due to the ease of adaptation of animals to different ecosystems, longevity, commercialization of milk, meat and leather products. In Brazil, this industry earns more than R$ 1 billion per year. 70% of this revenue corresponds to dairy products and 30% to meat products. Meat cuts are still not very well accepted by the population, although these meats have better nutritional properties. Given that the consumption of buffalo meat cuts is quite restricted, the present study aims to analyze the commercialization of buffalo meat and milk derivatives from the perspective of a small producer. Among the results obtained, the commercialization of meat has a greater set of disadvantages for this specific producer. Finally, this analysis can help small producers in decision-making regarding marketing strategies for products from buffalo farming.

Author Biographies

Carolina Vieira da Silva

Graduada em Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo - IFSP - Registro. Atualmente trabalha com certificação na Process Log & Comex - Grupo China Link Trading.

Fernanda Alves da Silva , Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)

Graduada em Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo - IFSP - Registro. Atualmente trabalha com processos na Unimed Fesp.

Luiz Gustavo Alonso Kozikoski , Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)

Graduado em Engenharia de Produção pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo - IFSP - Registro. Atualmente trabalha na AEP Engineering.

Antonio Cano, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)

Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo, Campus São Carlos, Brasil (IFSP). Doutor em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). 

Meire Ramalho de Oliveira, Instituto Federal de São Paulo - IFSP

Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo, Campus Capivari, Brasil (IFSP). Doutora em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de São Carlos (UFSCar). 

Published

02-04-2025

How to Cite

VIEIRA DA SILVA, C.; ALVES DA SILVA , F.; KOZIKOSKI , L. G. A.; CANO, A.; RAMALHO DE OLIVEIRA, M. ANALYSIS OF THE COMMERCIALIZATION OF BUFFALO MEAT AND MILK DERIVATIVES: CHALLENGES AND PERSPECTIVES . Gestão e Desenvolvimento em Revista, [S. l.], v. 10, n. 2, 2025. DOI: 10.48075/gdemrevista.v10i2.34381. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/gestaoedesenvolvimento/article/view/34381. Acesso em: 13 apr. 2025.

Issue

Section

Artigos