Action of formulated rosemary against Meloidogyne incognita in soybean
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v19i1.23041
Agências de fomento
CNPq
Resumo
The damage caused by nematodes has been severe in many crops in Brazil, causing a reduction in agricultural yield. The objective of this work was to evaluate the efficiency of a formulation, elaborated with extract of the rosemary (Rosmarinus officinalis) and cassava bark, on the control of nematode Meloidogyne incognita in soybean. The doses evaluated were 0.0; 25; 50; 100; 150 and 200 mL of the dried formulation per pot of 3 L containing soybean plants. The experiment was conducted in a greenhouse, in a randomized block design, with five replications. We evaluated dried and fresh masses of aerial part, fresh mass of root, and the number of egg mass, galls and second stage juveniles (J2) and eggs in root and soil. The soybean plants showed growth reduction resulting from the interaction of the formulation, maybe due a phytotoxic effect from cassava bark. There was allelopathic effect in soybean plants treated with formulated made with cassava bark + aqueous extract of rosemary, evidenced by inhibition in plant development according to the increase in doses of the formulated. Moreover, the formulated was not efficient in the control and or reduction of M. incognita.Downloads
Arquivos adicionais
Publicado
23-05-2020
Como Citar
CAZZO, V. N.; STANGARLIN, J. R.; MATTEI, D.; KUHN, O. J.; CAVILIA JUNIOR, F.; LORENZETTI, E. Action of formulated rosemary against Meloidogyne incognita in soybean. Scientia Agraria Paranaensis, [S. l.], v. 1, n. 1, p. 52–57, 2020. DOI: 10.18188/sap.v19i1.23041. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/23041. Acesso em: 11 abr. 2025.
Edição
Seção
Artigos Científicos
Licença
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.