Stability of extruded diets for dogs
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v19i3.23949
Agências de fomento
Resumo
Controlling the factors that influence the conservation of extruded dog foods can increase shelf life and/or guarantee the quality of shelf life of diets for these animals. Therefore, the objective was to evaluate the relationship among water activity (Aw), moisture (M), acidity, lipid peroxidation, crude protein (CP), ether extract (EE), and kibble size of extruded dog foods stored in sealed and open packages for 60 days (Experiment I). We also evaluated the stability of the Aw for up to 6.5 hours after coating with palatant (Experiment II). We manufactured four extruded dry dog foods: high CP and EE (HPE); low CP and EE (LPE); small kibble (SK); and large kibble (LK). In experiment I, the foods were stored in sealed 1 kg packages and 10 kg open packages, for a period of 60 days. We measured Aw, M, acidity, peroxide, CP, and EE of foods and the relative humidity (RH). Data were subjected to Pearson correlation analysis. For experiment II, samples were collected immediately after coating with palatant. Sub samples were collected every half hour to measure Aw. In experiment I, positive correlations were observed (P<0.05) among kibble size, M, and Aw; acidity, CP, EE, and M; and between Aw and RH, for open and sealed packages. There was also a positive correlation (P<0.05) for open packages among time, Aw, and peroxide. In experiment II, LK and LPE food presented Aw stabilized in less time. Diets with higher kibble size and high CP and EE levels are more unstable if kept in open packages. Extruded dry food with higher protein and lipid and smaller kibble size needs more time to stabilize its Aw.Downloads
Publicado
03-11-2020
Como Citar
LIMA, D. C. de; BASTOS, T. S.; SOUZA, C. M. M.; SILVA, J. R. da; OLIVEIRA, S. G. de; FÉLIX, A. P. Stability of extruded diets for dogs. Scientia Agraria Paranaensis, [S. l.], v. 19, n. 3, p. 236–242, 2020. DOI: 10.18188/sap.v19i3.23949. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/23949. Acesso em: 5 abr. 2025.
Edição
Seção
Artigos Científicos
Licença
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.