Influence of soil preparation and planting methods on watermelon productivity and quality

Autores

DOI:

https://doi.org/10.18188/sap.v20i1.26016
Agências de fomento

Resumo

The productivity and quality of watermelon fruits can be influenced by several factors, edaphic or associated with cultural management, such as, the type and form of soil preparation and planting methods, which can be by direct sowing or through transplanted seedlings. The objective of this work was to evaluate productive characteristics and quality of watermelon fruits grown under different forms of soil preparation and planting methods. The experimental design used was randomized blocks, organized in a 2x3 factorial scheme, containing three replications, with 24 plants per plot. The evaluated factors were two forms of soil preparation and three forms of cultivation. The fruits were harvested when their tendrils showed visible signs of dryness, when their productive and qualitative characteristics were analyzed. The variables analyzed were the number of fruits per plant, fruit mass, transverse and longitudinal circumference of the fruits, total soluble solids (° Brix), total titratable acidity, maturation index (ratio) and total productivity. The planting methods do not alter the productive characteristics and the quality of the watermelon fruits, which proved to be adequate to the standard demanded by the national market. Conventional tillage, with plowing followed by harrowing, increases the number of fruits per plant and total productivity, reaching 30.7 Mg ha-1, a value 35.08% higher than the average for the state of Rondônia and 28.33 % above the national average.

Biografia do Autor

Reginaldo Almeida Andrade, Universidade Federal de Rondônia

Engenheiro Agrônomo e Mestre em Ciências Ambientais pela Universidade Federal de Rondônia. Doutorando em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Acre.

Fábio Régis de Souza, Universidade Federal de Rondônia

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Rondônia, Mestrado e Doutorado em Agronomia pela Universidade Federal da Grande Dourados-MS(UFGD). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Física do Solo e Manejo do solo, atuando principalmente nos seguintes temas : plantio direto, corretivos e condicionadores do solo, nutrição mineral de plantas, Fertilidade do solo, relação solo-planta-atmosfera, compactação do solo, manejo de sistemas integrados de produção agropecuária e adubação de pastagem

Luan de Oliveira Nascimento, Universidade Federal do Acre

Bacharel em Engenharia Agronômica. Mestre em Ciência e Inovação Tecnológica para Amazônia. Doutorando em Produção Vegetal

Rychaellen Silva de Brito, Universidade Federal do Acre

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal do Acre (2017) e mestrado em Ciência, Inovação e Tecnologia para a Amazônia pela Universidade Federal do Acre (2019). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Agronomia, atuando principalmente nos seguintes temas: produtividade., atividade antifúngica., antracnose, mandioca. e rochagem.

Cleverson Agueiro de Carvalho, Universidade Federal do Acre

Possui graduação em Engenharia Florestal pela Universidade Federal do Acre (2017), mestrado em Ciência Florestal pela Universidade Federal do Acre (2019) e Doutorando em Produção Vegetal pela Universidade Federal do Acre (2019). , atuando principalmente nos seguintes temas: sementes florestais, testes de vigor de sementes florestais e produção de mudas florestais.

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Publicado

12-07-2021

Como Citar

ANDRADE, R. A.; SOUZA, F. R. de; NASCIMENTO, L. de O.; BRITO, R. S. de; CARVALHO, C. A. de. Influence of soil preparation and planting methods on watermelon productivity and quality. Scientia Agraria Paranaensis, [S. l.], v. 20, n. 1, p. 45–51, 2021. DOI: 10.18188/sap.v20i1.26016. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/26016. Acesso em: 29 mar. 2024.

Edição

Seção

Artigos Científicos