Influences of macro-institutional environment on packaging used in beef and chicken meat agribusiness systems.

Authors

  • Mariela Meira Caunetto Doutoranda em Administração pelo Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Estadual de Maringá. Mestre em Administração pelo Programa de Pós-Graduação em Administração da Universidade Estadual de Maringá. Graduação em Administração pela Universidade Estadual de Maringá.  https://orcid.org/0000-0003-4414-0251
  • José Paulo de Souza Pós-doutor em Administração - Universidade de São Paulo. Professor Associado no Departamento de Administração da Universidade Estadual de Maringá - UEM. https://orcid.org/0000-0002-5659-1044

DOI:

https://doi.org/10.48075/csar.v22i42.29598

Keywords:

New Institutional Economy, Informal Rules, Retail Segment, Meat

Abstract

This article purposes to understand how the institutional regulation on packaging influences the beef and chicken meat Agribusiness Systems distribution segment in Brazil. This is justified by considering that packaging affects price competition and is also an important element in food safety. Based on New Institutional Economics theory, it shows how the rules define transaction relations in distribution in these chains, considering the specificities in terms of performance in the analyzed period (growing chicken and stagnant bovine). Based on qualitative research and through semi-structured interviews, it identified that the rules influence these meats distribution in the retail segment, showing a stronger packaging presence in chicken distribution and low participation in beef meat. In addition, the informal regulation is still present as a strong reference for distribution process, especially for beef, where the chains adjust to the levels of demand.

References

REFERENCES

AGÊNCIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. RDC nº 13, de 2 de janeiro de 2001. Ministério da Saúde. 2001.Available in: < http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2001/res0013_02_01_2001.html>Access in: 04 nov 2018

AGUIAR, D.R.D, SILVA, A.L. Changes in beef consumption and retailing competitiveness in Brazil: a rapid appraisal. Agribusiness, v. 18, n. 2, 2002.

ARAKAKI, F. M. et al. Programa de Distribuição de Carnes Bovinas e Bubalinas: Vantagens, Padronização de Cortes e Rastreabilidade da Qualidade. Universidade Federal de Lavras, 2018.

AZEVEDO, P.F. de. Nova economia institucional: referencial geral e aplicações para a agricultura. São Paulo, 2000.

COASE, R. H.; The Nature of the firm. Economic, new series. 1937.

CONSUMO mundial de carne de frango em 2017, pelo USDA. Avisite. Campinas, 2017. Available in:< https://www.avisite.com.br/index.php?page=noticias&id=18365>Access in: 04 nov 2018

EMBALAGENS e bandejas absorventes: informação, proteção e praticidade ao alcance do consumidor. Revista Frigorífico. São Paulo – SP. 2012.Available in: < http://www.abre.org.br/noticias/embalagens-e-bandejas-absorventes-informacao-protecao-e-praticidade-ao-alcance-do-consumidor/>Access in: 04 jul 2018.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Caracterização das tecnologias e inovação na cadeia produtiva de frango de corte no Brasil. Debates interdisciplinares VII. Brasília – DF. 2016.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPA. Carne em números. Brasília-DF. 2017. Available in:< https://www.embrapa.br/qualidade-da-carne/carne-em-numeros-2> 29 mai 2018.

EMPRESA BRASILEIRA DE PESQUISA DE PESQUISA AGROPECUÁRIA - EMBRAPASIFFE. Qualidade da Carne. Brasília – DF. 2017. Available in: <https://www.embrapa.br/qualidade-da-carne/carne-bovina/processamento-e-distribuicao>Access in: 04 nov 2018.

SIFFERT, N. F.; FAVERET, P. F. O sistema agribusiness de carnes: competitividade e estruturas de governança. Revista do BNDES. Rio de Janeiro, v. 5, N 10. 1998.

INSTITUTO PARANAENSE DE DESENVOLVIMENTO ECONÔMICO SOCIAL - IPARDES. Abates de aves, bovinos e suínos: Paraná 1997 – 2018; 2018. Available in:<http://www.ipardes.pr.gov.br/pdf/indices/producao_animal.pdf>Access in: 04 jul 2018

MALAFAIA, G. C.; BARCELLOS, J. O. J. Sistemas Agroalimentares locais e visão baseada em recursos: construindo vantagens competitivas para a carne bovina gaúcha. Revista de Economia e Agronegócio. v.5, n.1. Caxias do Sul – RS, 2007.

MANZINI, E. J. A entrevista na pesquisa social. Didática, São Paulo, v. 26, 1990.

MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, PECUÁRIA E ABASTECIMENTO - MAPA. Portaria nº 90, de 15 de Julho de 1996. Secretaria de Defesa Agropecuária, 1996.

NORTH, D. C. Institutions. The Journal of Economic Perspectives. Vol 5. No1. Winter, 1991.

PLANALTO, Subchefia de Assuntos Jurídicos. Decreto nº 9.013 de 29 de Março de 2017. Presidência da República – Casa Civil. 2017. Available in: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2015-2018/2017/decreto/d9013.htm>

Access in: 04 nov 2018

SECRETARIA DE DEFESA AGROPECUÁRIA DO MINISTÉRIO DA AGRICULTURA E DO ABASTECIMENTO - SDA. Portaria nº 210, de 10 de novembro de 1998. Available in:<https://www.agencia.cnptia.embrapa.br/Repositorio/Portaria-210_000h19kjcan02wx7ha0e2uuw60rmjy11.pdf>Access in: 04 nov 2018.

SILVA, A. H.; FOSSÁ, M. I. T. Análise de Conteúdo: Exemplo de Aplicação da Técnica para Análise de Dados Qualitativos. Qualit@s Revista Eletrônica. 2015.

SISTEMA DE LEGISLAÇÃO AGRÍCOLA FEDERAL – SISLEGIS. Portaria nº 304, de 22 de Abril de 1996. SISTEMA DE LEGISLAÇÃO AGRÍCOLA FEDERAL – SISLEGIS. Instrução Normativa nº 83, de 21 de novembro de 2003. Diário Oficial da União. 2003. Available in: <http://extranet.agricultura.gov.br/sislegisconsulta/consultarLegislacao.do?operacao=visualizar&id=4317>Access in: 4 nov 2018

TRIVIÑOS, A. Introdução à pesquisa em ciências sociais: a pesquisa qualitativa em educação. São Paulo, 1987.

WILLIAMSON, O. E. Transaction Cost Economics and Organization Theory. New York, 1993.

ZYLBERSZTAJN, D. et al. Economia e gestão dos negócios agroalimentares. São Paulo – SP. Pioneira, 2000.

ZYLBERSZTAJN, D. Papel dos Contratos na Coordenação Agribusiness: um olhar além dos mercados. Rio de Janeiro, vol 43, nº 03. 2005.

Published

11-10-2022

How to Cite

MEIRA CAUNETTO, M.; DE SOUZA, J. P. Influences of macro-institutional environment on packaging used in beef and chicken meat agribusiness systems. Ciências Sociais Aplicadas em Revista, [S. l.], v. 22, n. 42, p. 56–71, 2022. DOI: 10.48075/csar.v22i42.29598. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/csaemrevista/article/view/29598. Acesso em: 3 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos de Administração, Ciências Contábeis e Direito (Interdisciplinar)