Analysis of cost, volume, and profit (CVL) in a small company in the food segment

Authors

DOI:

https://doi.org/10.48075/csar.v25i45.31546

Keywords:

CVL Analysis, Cost Accounting, Management

Abstract

The literature emphasizes the importance of micro and small businesses in the economy, but the lack of management skills and experience is a relevant factor for their mortality. This study aims to develop an analysis of cost, volume, and profit (CVL) in a small company in the food segment, located in Marechal Cândido Rondon. The literature review approached topics such as cost accounting, costing methods, and Cost/Volume/Profit analysis. The data was collected through a survey and a structured interview with the company's manager, and to perform the cost, volume, and profit analysis, as well as to evaluate the company's economic performance, spreadsheets were used. It is concluded that cost analysis contributes to effective management, making it possible to maintain the profitability and longevity of microenterprises.

References

BARRETO, Antonio Fernandes; ANTONOVZ, Tatiane. A influência da falta de gestão adequada de custos no encerramento das empresas no Brasil. Revista Científica Hermes, n. 18, p. 213-232, 2017.

BORNIA, Antonio Cezar. Análise gerencial de custos: aplicação em empresas modernas. 2. ed. São Paulo: Atlas, 2009.

BORNIA, Antonio Cezar. Análise gerencial de custos: aplicação em empresas modernas. 3. ed. São Paulo: Atlas, 2010.

BRUNI, Adriano Leal; FAMÁ, Rubens. Gestão de custos e formação de preços: com aplicações na calculadora HP-12C e Excel. São Paulo: Atlas, 2003.

BRUNSTEIN, Israel. Economia de empresas: gestão econômica de negócios. 1. ed. São Paulo: Atlas, 2013.

COLPO, Iliane et al. Análise do Custo-Volume-Lucro auxiliando na tomada de decisão: o caso de uma microempresa. Revista da Micro e Pequena Empresa, FACCAMP, v.9, n.3, p. 22 - 36, 2015.

CREPALDI, Silvio Aparecido; CREPALDI, Guilherme Simões. Contabilidade gerencial: teoria e prática. 8. ed. São Paulo: Atlas, 2017.

DORNELAS, José. Empreendedorismo: transformando ideias em negócios. Empreende, 2018.

DUTRA, René Gomes. Custos: uma abordagem prática. 8. ed. São Paulo: Atlas, 2017.

FERREIRA, Michele da Silva et al. Gestão e Formação e Preços de Salgados em Uma Empresa Individual da Cidade de Taboão da Serra em São Paulo. Revista FSA. v. 14, n. 4, art. 3, p. 40-66, 2017.

GIL, Antônio Carlos. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5. ed. São Paulo: Atlas, 1999.

HANSEN, Don R.; MOWEN, Maryanne M. Gestão de custos: contabilidade e controle. São Paulo: CENGAGE Learning, 2001.

HORNGREN, Charles Thomas; DATAR, Srikant M.; RAJAN, Madhav. V. Contabilidade de custos: uma abordagem gerencial. 11ed. São Paulo: Pearson, 2003.

IUDÍCIBUS, Sérgio de; MELLO, Gilmar Ribeiro de. Análise de custos: uma abordagem quantitativa. São Paulo: Atlas, 2013.

KAPLAN, Robert S.; COOPER, Robin. Cost & Effect: using integrated cost systems to drive profitability and performance. Boston: Harvard Business Press, 1998.

LIMA, Fúlvia Fernanda de; FILHO, Rodolfo Araújo de Moraes. Gestão estratégica de custos: custeio por absorção em pequenas empresas em Recife, PE, Brasil. INTERAÇÕES. v. 17, n. 3, p. 528-541, jul./set. 2016.

LIMA, Iana Leticia Santos de et al. Análise Custo-Volume-Lucro: Estudo de Caso em uma Microempresa de Confecções. Congresso De Gestão, Negócios E Tecnologia Da Informação – CONGENTI. 2021.

LEONE, George Sebastião Guerra. Custos: planejamento, implantação e controle. 3. ed. São Paulo: Atlas, 2013.

MAHER, Michael. Contabilidade de custos: criando valor para a administração. São Paulo: Atlas. 2001.

MARTINS, Eliseu. Contabilidade de custos. 8ª. ed. São Paulo: Editora Atlas, 2010.

GELBCKE, Ernesto Rubens et al. Manual de contabilidade societária: aplicável a todas as sociedades de acordo com as normas internacionais e do CPC. São Paulo: Atlas. 2018

NASCIMENTO, M. et al. Fatores determinantes da mortalidade de micro e pequenas empresas da região metropolitana de Florianópolis sob a ótica do contador. Revista Eletrônica de Estratégia & Negócios, v. 6, n. 2, p. p. 244-283, 2013.

OLIVEIRA, Vanessa. Santos.; MACHADO, Mônica. Cristina. Rovaris.; JOHN, Elaine. Sistema de gestão por competência em pequena empresa. Navus Revista de Gestão e Tecnologia, v. 7, n. 3, p. 46-59, 2017.

PADOVEZE, Clóvis Luís. Curso básico gerencial de custos: texto e exercícios. São Paulo: CENGAGE Learning, 2006.

PEREZ JR., José Hernandez; OLIVEIRA, Luís Martins de; COSTA, Rogério Guedes. Gestão Estratégica de Custos. 8. ed. São Paulo: Atlas, 2012.

RIBEIRO, Osni Moura. Contabilidade de custos. 2. ed. São Paulo: Saraiva, 2012.

SCHIER, Carlos Ubiratan da Costa. Gestão de custos. 8. ed. Curitiba: IBPEX, 2011.

SERVIÇO DE APOIO AS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS (SEBRAE). 2016. Disponível em: . Acesso em: 10 de fevereiro de 2023.

SILVA, Janderson. Dantas. et al. Gestão De Custos Como Ferramenta De Planejamento E Controle: um estudo no Jornal Gazeta do Oeste em Mossoró/RN. In: Anais do Congresso Brasileiro de Custos-ABC. 2014.

SOUZA, Alceu; CLEMENTE, Ademir. Gestão de custos: aplicações operacionais e estratégicas, exercícios resolvidos e propostos com utilização do excel. 2. Ed. São Paulo: Atlas, 2011.

SANTOS, Joel José. Manual de Contabilidade e Análise de Custos. 7 ed. São Paulo: Atlas,2017.

SANTOS, Raidan Iago dos et al. Contribuição da Análise Custo-Volume-Lucro na Gestão dos Custos de uma Empresa do Setor de Panificação a partir da Pesquisa-Ação. REMIPE- Revista de Micro e Pequenas Empresas e Empreendedorismo da Fatec Osasco. v. 8 n. 2 out.- mar. 2022.

STAKE, Robert E. Handbook of Qualitative Case Studies. 2 ed. London: The Sage, 2005.

STOREY, David J. Understanding the Small Business Sector. Abingdon: Routledge, 2018.

VEIGA, Windsor Espenser; SANTOS, Fernando de Almeida. Contabilidade de custos: gestão em serviços, comércio e indústria. São Paulo: Atlas, 2016.

VICECONTI, Paulo; DAS NEVES, Silvério. Contabilidade de custos: um enfoque direto e objetivo. 12 ed. ver. e atual. São Paulo: Saraiva, 2018.

WERNKE, Rodney. Análise de custos e preços de venda: ênfase em aplicações e casos nacionais. 2. ed. São Paulo: Saraiva Educação, 2019.

Published

18-08-2023

How to Cite

DA SILVA RODRIGUES, E.; DUTRA GRESELE, W.; ANITA WALTER, S. Analysis of cost, volume, and profit (CVL) in a small company in the food segment. Ciências Sociais Aplicadas em Revista, [S. l.], v. 25, n. 45, p. 41–59, 2023. DOI: 10.48075/csar.v25i45.31546. Disponível em: https://saber.unioeste.br/index.php/csaemrevista/article/view/31546. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Artigos de Administração, Ciências Contábeis e Direito (Interdisciplinar)