Chemical characteristics of two strawberry cultivars and sensory analysis of fruits
DOI:
https://doi.org/10.18188/sap.v22.32117Resumo
Strawberry cultivation is of great economic importance to family farming. For this reason, studies and experiments have been carried out to improve management and increase the productivity of this fruit. The aim of this study was to evaluate the characteristics of the fruit's chemical qualities and sensory analysis between two strawberry cultivars, Pircinque and VR10. The strawberries used in the research were grown on a property in Serranópolis do Iguaçu, PR, in a protected environment. The plants were planted on top of white mulch using the traditional planting method. Chemical properties such as soluble solids(oBrix), pH, AT (% citric acid), RATIO (soluble solids/titratable acidity) were evaluated. In addition, a sensory analysis was carried out, inviting 20 untrained tasters of both sexes and different ages from the Uniguaçu educational institution. The design used was completely randomized (DIC), with two strawberry cultivars Pircinque and VR10. Based on the chemical and sensory analyses carried out, the Pircinque strawberry cultivar stood out when compared to the VR10 cultivar, within the parameters and criteria evaluated. Standing out in all the parameters analyzed, the Pircinque cultivar is the best option when compared to the VR10 variety in terms of taste and quality.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
Aviso de Direito Autoral Creative Commons
Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
1. Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.2. Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
3. Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
Licença Creative Commons
Esta obra está licenciada com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-CompartilhaIgual 4.0 Internacional, o que permite compartilhar, copiar, distribuir, exibir, reproduzir, a totalidade ou partes desde que não tenha objetivo comercial e sejam citados os autores e a fonte.